harry potter, és egy vérszegény herceg

Az elkövetők neve: Steve Kloves, és David Yates. A büntetésük oka: A "Harry Potter, és a Félvér Herceg" című könyv filmes átdolgozásnak elfuserálása, valamint, hogy volt merszük elvállalni a hetes filmben való közreműködésüket is. A büntetés: Rájuk kötünk egy csinos masnit, és gyorspostával elküldjük ajándék gyanánt valami lerobbant tinifilmhez, hogy tegyék rendbe. Mert igen, humoros ifjúsági produkcióhoz, és a Harry Potterhez érteni két külön dolog. Az egyik sikerült a bácsiknak- Kloves a forgatókönyvíró, Yates a rendező-, a másik viszont nem.

A lényeget tulajdonképpen Bebe fogalmazta meg, de frankón: a készítők egy betűt sem olvastak el a könyvből, hanem kaptak egy gyorstalpalót, hogy körülbelül miről szól a sztori, és az alapján alkották meg ezt. Ezt a palacsintát, amibe sz*r került, bár a tetejére azért nyomtak egy kis tejszínhabot, hogy azért élvezhető legyen. Kezdjük a könnyed, krémes résszel, a habbal:

Hermione-Cormac-Ron-Lavander összegabolyodott szerelmi szálakat, amennyire bele tudták passzírozni két és fél órába, remekül kihozták, és megtettek mindent, amit csak lehetett ez ügyben, és el kell ismerni, hogy alapos szponzorálást kaptak egy poéngyártól is. A Harry, és Ginny párost teljesen szándékosan hagytam most ki, Ők már sajnos a trágyába kerültek.
A kettes számú pozitívumnak természetesen a látványvilág számított, bár azért néha örülnék annak, hogyha a Griffendéles kviddicstalárok nem úgy néznének ki a szándékos képfakítás miatt, mintha nem használtak volna mosáshoz Perwol color magicet. Viccet félretéve a barlangos jelenet őrületesen pazarra sikeredett, és az elején lévő "vágjuk tönkre a világot" montázs is jól el lett találva, annyira magával ragadott a kép világnak az áradata, hogy a 3D effekt nélkül is teljesen térbelinek láttam a dolgokat. Ja, és a Weasley varázsvicc vállalatot sem hagyhatom ki, ha már látványnál tartunk, zseniálisra sikeredett az is.

Mielőtt a terítéken helyet kapna a fekete leves, előtte teszünk egy gyors kitérőt a szereplőgárda újoncaira is. Ja, nem. Ez már a fekete leves, szóval készítsetek be egy pohár hideg vizet, mert ez erősen csípős lesz!
Narcissa Malfoy az én képzeletemben egy szőke, acélos tekintetű, olyan Született Feleségek korú, kiöregedett topmodellként létezett, és ez a fehér-fekete hajú Szörnyella, akit betettek a szerepére, erősen kontrasztban áll vele.
Fenrir Greyback egy mocskos csavargó, aki elfelejtett megborotválkozni, és négy napos borostát visel magán, szintén nem így képzeltem el.
A gyerek Voldemort elment volna Samara Morgan fiú ikertestvérének, egészen addig, amíg ki nem nyitotta a száját, és nem kezdett el szuper, totál érzelemmentes robot módjára beszélni, mellőzve a hangsúlyozás fogalmát.
A kamasz Voldemort szembőli profilban, hogy Lollie szavait idézzem egy kacsacsőrű emlőshöz volt hasonlatos, ezért míg az egész mozi tágra nyílt szemekkel figyelt, én beleprüszköltem a kólámba.
Egyedül Lumpsluck professzorral voltam megelégedve, annak ellenére, hogy néha elég furcsán mozgatta a szemhéját.

És most írhatnék egy terjengős listát még arról, hogy milyen jeleneteket hagytak ki, milyen jeleneteket írtak át, vagy éppen miket építettek be, de még itt ülnék jó ideig, mire a végére érnék, és már kicsit unom magam, olyan hosszú ideje fogalmazom ezt a kritikát, szeretnék már a végére érni.

Tudom, hogy nem lehet egyszerre az összes embernek megfelelni, plusz megszabott idő egység alatt vászonra vinni egy hatszáz oldalas irományt, de mégis ott motoszkál bennem az érzés, hogy meg lehetett volna jobbra is csinálni, mondjuk kihagyva a tök értelmetlen Odu felgyújtást, és a helyére egy megindító temetést, vagy egy rövid finálé-harcot bepattintani, mert a pálcák fénysugara, és néhány tányér összetörése a nagyteremben, plusz egy piromániás Bellatrix nekem nem volt elég. Szó, ami szó, kicsit csalódtam.

A hetes dupla filmre jó lenne, ha összekapnák magukat, és egy valóban Harry Potter szériához méltó zárást kapnánk, a változatosság kedvéért. Kezdetnek megtenné a könyvek gondos, többszöri átolvasása.

10/7- ezt én gondolom így. Bebe meg így gondolja: 10/5.

Írta: Máté, Bebe közreműködésével.

1 megjegyzés:

Névtelen 2009. július 27. 7:25  

egyetértek veletek. nekem a kedvenc könyvem a félvér herceg ehhez képest csalódtam benne. a film maga jó lenne ha előtte nem olvastam volna a könyvet kb. 5x. a ron hermione párosból kihoztak mindent de ginny- harryből meg semmit fura volt h előbb még deannel smárolt utána harrynek adta a sütit aztán meg tökre rámozdult berakhatták volna, hogy szakítanak deannel vagy valamit :S

Megjegyzés küldése