a túlvilág szülötte (2009)

Két fő célom volt a mai nap: konszolidáltabb állapotba hozni a laptopomat, aminre jócskán rárakódott a por, meg a morzsa, meg mindenféle oda nem illő dolog, és megnézni egy olyan filmet, ami nyomokban sem hasonlít vígjátékra. Biztosan nem okoz meglepetést, ha most nem a takarításról kezdek el szövegelni. A választás a "Túlvilág születte" alkotásra esett. Jó nő front ismét befigyelt, a feltűnően sokszor bugyiban szaladgáló leányzó mellett azonban nincs semmi érdemleges. Teli van horror klisékkel, meg gusztustalan, és kevésbé gusztustalan jelenetekkel.

Adott egy fehér feszülős alsóneműben sikítozó csaj, aki a főszereplő. Van egy csúnya démon, aki már ki tudja hány évezre kísérti a csaj generációját azzal, hogy megszállja a női vonal ikertestvéreit, vagy mi a szösz. Most, hogy visszagondolok rá, annyira nem is vágom ezt a pokolfajzatos dolgot, lényeg, a lényeg, hogy a túlvilágról jött egy szellem, aki mindent, és mindenkit megszáll, és ijesztegeti a lányt hol egy szemnek nem való nagy bogár, hol egy kisgyerek, hol rossz álmok, látomások képében. Casey, mert most jutott eszembe a lány neve, erre ez ügyben nyomozgat, ördögöt űz, meg hasonlók. A horrorturmixra a cseresznyét Auschwitz, meg a zsidók belekeverése jelentette. Zavaros egy sztori, az már biztos.

A horrorfilmgyártás egyik kegyetlen "tréfája", vagy inkább eszköze, hogy mindig az ártatlan 4-8 éves korig terjedő gyerekeket teszi a legsátánibb elfajzássá, és velük harmónikázik a gyanútlan nézők idegein. Ez Samara Morgan óta, ugye nem újdonság. Itt se voltak lusták kifelejteni a filmből ezt a momentumot.

Mint már írtam korábban elég sok volt a gyomorforgató jelenet, képet is elég volt nehéz találni, ahonnan nem egy-egy kifordított fejű förmedvény néz faraksszemet a gyengéb lelkületű Média Bomba olvasókkal. Mindenesetre nem túl előnyös a film nézése közben akármilyen ehető terméket enni. Én se toltam semmit, de kétlem, hogy sokáig belső vizeken maradt volna. Ha.

És bezony, a közhelyáradat sem maradhatott ki, mint a jól ismert tükrös gyógyszeres szekrény, ami mögött, vagy amiben időről-időre felsejlik valami oda nem illő, például egy túlvilági lenyomat képe. Vagy a "finálés" démonűzés, teszemazt.

Még annyit illik megemlítenem, hogy az Alkonyatból ismert badboy, a Jamest játszó pasas, Casey barátját alakította, ami talán a legmeglepőbb dolog volt a film során.

10/5- gyenge, néhol logikátlan, klisés forgatókönyv, amit önmagában egy hármasra értékeltem volna a jó nagy adag közhelyes torlasz miatt, de a csaj hátsófele, plusz a miatt, hogy néhányszor sikerült beletalálniuk az idegközpontomba, de telibe, öt pontot kap.

Írta: Máté

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése